Lundsbrunn GK

Klubben med Personlig service. Så står det när man söker på klubben och det stämmer till 100%. Banan är i toppskick personalen är fantastisk både i kansliet och ute på banan. Första tanken när vi parkerar är att banan ser bred och platt ut. Fel fel fel hör jag brasse ropa i mitt huvud nu när jag nu skall sammanfatta rundan.

Klubbhus med övningsområden ligger samlat och granne med rangen ligger klubbens korthålsbana. En niohålsbana med par 3 hål med varierande längder.

Rangen har både väderskyddade utslagsplatser och öppna mattor att slå ifrån. I det väderskyddade platserna har också klubbens pro sin studio. Studion är toppmodern och det finns nog inte en enda vinkel som inte filmas av alla kameror som fångar upp alla fel eller rätt man gör i sin sving. Balance golf är det man strävar efter här och självklart skall vi försöka få till ett möte med pro så vi kan få en recension om detta ämne också. Denna recension håller vi oss till amatörens attack golf ( ta i och titta upp golf alltså ) och banan.

Hål 1 Par fem 472 meter från gul och 401 från röd. Vi spelar från gul tee och öppningshålet bjuder på en bred fin fairway som smalnar av runt 200 strecket för att göra plats åt fairwaybunker på högersida och en höjd med björkar på vänster. Eftersom man vill testa det mästa på banan placeras ett av gruppens utslag i bunkern och ett annat upp bland björkarna. Verkade som om ingen ville testa fairway? slag två spelas som ett inspel på green då man vill passera en liten fairwaybunker och stanna innan en damm på högersida med en ravin som granne på vänster. Tredje slaget upp på green som har figuren av en fingerspinner där flaggan kan placeras på många luriga ställen ger många inspels varianter.

Hål 2 Par fyra 338 meter från gul. Här slutar den platta banan vi sett från klubbhuset. Utslaget görs rakt ut och bollen hittar fairway 200 meter bort och 25 meter ner. På vägen fram till slag två hinner man samla tankarna efter choken på att banan kan byta natur så snabbt och magnifikt. 13 av 18 hål kommer vi få tillbringa här nere i en underbar natur. Nåväl slag två slår vi rakt mot green för att slippa sätta ytterligare en damm och bunker med i spel. 32 meter finns det att landa på så lycka till.

Hål 3 Par 3 123 meter från gul. Dammen vi hade på hål två är stor och klämmer in sig mellan tee och green här. bunker på vänstersida lurar oss att hålla lite vänster där en stor fin ek styr in bollen på green ( eller tillbaka i dammen ). Greenen känns platt och i efterhand undrar man om detta är den enda platta green på banan? ondulerade greener med normal stimp (6-8 fot/meter) sätter puttningen på prov resten av dagen.

Hål 4 Par 4: 342 från gul. Utslaget kantas av björkdungar på både höger och vänster sida men 180 meter senare öppnar hålet upp sig och greenen lutar höger och mot oss ligger klar för inspel. Green är placerad lite på tvären från fairway vilket ger ganska få meter att landa på från inspel men då behöver å andra sidan inte inspelet bli så rakt tänker den positive. Flaggplacering höger på green ger inspel över bunker och placering till vänster ger en putt i garanterad lutning.

Hål 5 par 4: 350 från gul. Dogleg vänster där den modiga långtslående kan gena men stora ekar både står och ligger lurigt för fågelvägen till green. för att se green för inspel bör bollen lämnat tee med ca 200 meter den tänkta vägen. 24 meter green att träffa och åter igen behövs det läggas tid på att läsa green.

Hål 6 par 3: 124 från gul. Samma klubbval som på hål 3? Green är 26 meter lång och tittade du inte hur flaggan var placerad när du gick förbi green på hål 5 så kanske du får välja vapen efter tee skyltens hänvisning. men flaggplacering fram eller bak på green ihop med vart tee kulor placeras kan ge många variationer av klubbval. Hålet är inte hinderlöst utan har en outgräns på hela vänstersidan och en bunker vid green på höger sida. Smal green som kräver rakt utslag för att fånga bollen.

Hål 7 Par 4: 390 meter från gul. Ett långt par fyra med out fortsatt på vänstersida. Fairway känns bred men åter igen smalnar den av där drivern vill landa och två stora fairway bunkrar på båda sidorna fångar allt som inte är rakt. Fairway lutar också lite höger så även om man landar i fairway kan rullen orka ner i höger bunkern. Bunkrarna är bra så det går utmärkt att spela in även från dessa men från fairway är det roligare. Här har man valt att lägga grenen lite diagonalt från fairway så inspelet försöker vi landa tidigt till vänster på green för att slippa hamna i den stora E formade bunkern som vaktar green. Ett för lång inspel här och man får kämpa med rött pliktområde innehållande Buskar, snår och träd.En bäck hittades också tillslut.

Hål 8 par 4: 351 meter från gul. Banans enligt index svåraste hål. Fairway är bred med bara en fairwaybunker placerad på vänster sida 210 meter fån tee. Höger sida kantas av bäcken vi hittade på hål sju och det röda pliktområdet hänger med hela vägen fram till bunkern. Från tee är det svårt att se hur detta hålet skulle vara banans svåraste. Inspelet mot green som ligger högt över fairway kräver en klubba mer än tänkt. En djup bunker framför den lilla platågreenen hotar med att sluka boll som inte orkar upp. Lyckas du trotts allt sätta detta inspel på green så kommer nästa problem ta över. Här puttar man aldrig utan att räkna in fall och lutning. Index ett på hålet blir genast mera förstående.

Hål 9 par 5: 486 från gul. En liten backe upp tillbaka på platan där vi startade hittar vi tee nio. Brett och fint och för den som håller drivern i luften 220 meter kan det vara ett par 5 som går att nå på två, för oss andra dödliga ligger det ett litet lagom uppförslut som hjälper till att stanna bollen sådär retligt från att bli en monsterdrive perfekt på 200 strecket. Vill man ta i det där lilla extra för att orka över krönet så finns självklart out på vänster och en bunker på höger sida som plockar bort flinet man har innan tee off. Andra slaget vill man placera lite till vänster på fairway för att få ett rakt inspel på green. Greenen är smal men hela 35 meter lång och kanterna består av sand. Eftersom greenen är smal kan det vara svårt att slå boll i bunker rakt upp på green utan att se bollen rulla ner i ny bunker på andra sidan.

Fika: Självklart ska det fikas efter nio och lundsbrunn GK har sin restaurang på behagligt avstånd mellan green nio och tee tio. Man har även ett litet hus med med fikabord bakom tians tee för de sällskap som har med egen kaffekorg. Väljer man att gå in och handla en fika så har spelare förtur i kön så spelet på banan håller jämt tempo.

Hål 10 par 5: 452 meter från gul. En snäll par femma som håller en bred fairway hela vägen till green. Det dyker upp lite fairwaybunkrar på vänster sida om oss och framför green ligger två mindre green bunkrar. Skönt med ett snällt hål utan för mycket hinder efter fikat men som alltid när man spelar golf finns det platser som bör undvikas även på lättare hål. Området bakom green vid för långt inspel är t.ex ett sådant.

Hål 11 par 5: 465 meter från gul. WOW Dags att lämna plattan för att återigen komma ner i dalen. Likt hål två men här står man ännu lite högre och nedanför dig ligger Fairway på ett av klubbens många vackra hål. Tänk till på utslaget annars är risken står att bollen badar i någon av dammarna här. Slag två hålls med fortsatt fördel på den gröna ytan då det blå vattnet ska passeras och dyka upp igen en wedge från green. Green är en dubbelgreen och det lutar åt alla håll. En fantastiskt rolig green som vi ser fram emot att få besöka igen om ett par hål.

Hål 12 par 3: 148 meter från gul. Överrasknings hål! gick den i bunker? Ligger den på green? rann den av? Svaret får du först när du kommer fram.

Hål 13 par 4: 332 meter från gul. Fairwaybunker i form av donut rundas. Går att nå över med bra drive men håll lite till vänster så slipper man få den stora eken med i spel som breder ut sig vid green.

Hål 14 par 5: 461 meter från gul. Ut från tee kantas högersidan av outpinnar och fairway känns genast smalare. Bunker på vänster om fairway så det är bara att välja pest eller kolera om utslaget inte är rakt. Slag två görs över ett krön så var extra noga med att bollen före är klara eller på green innan du slår. Bara inspelet kvar innan man får putta på dubbelgreenen igen. Inspelet sätter återigen nerverna på prov då greenen ligger som en ö mellan bunkrar och damm.

Hål 15 par 3: 137 från gul. Över dammen och upp på green är tanken. Bunker på båda sidorna av green och rullar du av i bak kan du gå out.

Hål 16 par 4: 348 från gul. Vi ser slutet på dammen men den skall ändå passeras innan andraslaget levereras. Out till höger och dammen till vänster gör att detta utslag startar trångt och många väljer att spela hålet som ett par fem för att ge sig själv större möjlighet att få behålla bollen i spel. Hur du än väljer så skall inspelet upp på green som nu ligger på tvären från fairway. Kort att landa på och greenen är liten. Här kommer index två hålet och det har nog varit lottdragning om index mellan detta hål och hål 8 då båda är svåra att göra par på.

Hål 17 par 3: 165 meter från gul. Efter en seg uppförsbacke är vi på tee. Lång par trea som erbjuder en stor härlig green om man siktat rätt. Hålet har man kantat med outpinnar. Flaggplacering på den högra sidan av green sätter lite out i spel men sikta på bunker på vänster eller allra helst på green så är du hemma.

Hål 18 par 4: 272 meter från gul. Tillbaka på plattan hittar vi hål 18. En dogleg höger som för den modiga långtslående verkligen kan ge birdeläge. Från tee ser man green och det enda som skall passeras är en damm. Vill man passera dammen på första försöket bör bollen flyga 210 meter innan den dimper ner lite kort om green bunker. Att gå ännu rakare på flagg kräver givetvis mera längd i luften. Ett roligt avslutningshål med index 18 höjer moralen i bollen och nöjda vandrar vi vidare mot restaurangen.

Banbetyg 4,4

Tee : Lite ojämna vågiga tee och mattor kvar på korthål. 1-5: 3

Restaurang: Utbudet efter covid-19. Pris på kall dryck lite högt. 1-5: 4

Shop/Kansli: Bra utbud och möjlighet att prova kläder efter stängning för att slippa smittorisk. Snacka om service! 1-5: 5+

Greener: Små men håller jämn stimp. Täta och fina över nästan hela banan. 1-5: 5

Upplevelse: Banan är i fint skick och välbesökt. Många vackra hål i vacker natur. Svårt att bara få plocka ut topp fem här… 1-5: 5

Besöks igen ? JA OCH IGEN OCH IGEN OCH IGEN ::::