Falköpings Golfklubb

En dubbelrunda i Nordanvind med orkanstyrka.

Vi möts av ett Glatt leende i shoppen och får snabbt våra startider bokade så det elektroniska scorekortet hoppar igång. ( Ontag kräver en egen recension )

Vi testar puttinggreen och konstaterar att det rullar ganska snabbt trots den mycket tidiga säsongen. Klockan är strax före 09:00 och temperaturen ligger stadigt på +3. Vinden är iskall och går rakt igenom mössan. Vi drar upp buffen över öronen och ser nu ut som ett par påskkärringar när vi går vidare ner mot drivingrangen. Ja man går ner till rangen då hela klubbhuset och närområdet runt detta ligger på högsta punkten på banan. Att sedan i normala fall få sitta på restaurangens uteservering och ha hål 18 green nedanför dig är lika kul för åskådaren som darrigt för spelaren.

På plats på rangen utsätts vi åter igen för vädrets makter och rak isande motvind piskar oss på de väderskyddade utslagsplatserna. en uppvärmningshink senare känner vi oss trotts kylan väldig spända på banan och går med lite hukad lutning upp till tee ett.

Öppningshålet! Peggar upp bollen på tee och får en härlig utsikt över första delen av hålet som är en dogleg höger par fem. 160 meter bort och 30 meter ner rinner en bäck med glasklart vatten. Bäcken som skall passeras två gånger på detta hålet följer med oss på ett flertal hål under rundan. Just på utslaget känns inte bäcken med i spel här men en fairway bunker på högersida ligger perfekt för att fånga lite fadade drivar runt 200 strecket. En mindre blåsig dag kan bäcken vara en spännande utmaning för den långtslående som vill nå green på två då bäcken vaktar green.

Hål 2 En par fyra och även här blir vi påminda av bäckens slingrande väg då man valt att klippa fairway som ett slingrande vattendrag. En annorlunda klippning som uppskattas i bollen. fairway svänger även här höger och en rad med träd placeras på högersidan vilket gör att om man vill gena så bör man ha bra klipp i drivern för att slippa hamna mask bakom en stam för inspel på green. Vill man inte gena får drivern inte vara för bra slagen då det är lätt att rulla av fairway och hamna i ruffen en geting kvar till green.

Hål 3 par tre. Ett enkelt rakt järnslag på 175-180 meter från gul så är du hemma. För amatörer som oss har man varit bussig och placerat ut en bunker på både höger och vänster sida om green så vi ändå lyckas träffa något.

Hål 4 Åter igen ett dogleg höger hål. Par fyra som är banan näst lättaste hål. Låt dig inte luras av detta då det lätt går att slå hitta out på högersida både på första och andra slaget.

Hål 5 Par fyra och 370 meter från gul. här gäller det verkligen att få till drivern. Ska du slå rakt på något hål så är det här. fairway lutar ner till vänster och ett par små backar mitt i fairway kan stanna upp en lite för kort drive och skapa ett väldigt lång inspel. hålet ser lättspelat ut men är banans svåraste. Greenen är placerad lite upphöjt och kan kräva en klubba mer än planerat för att nå.

Hål 6 par 5. Brett och fint ut från tee med två stora fairway bunkrar på vänster sida och ett par lagom höga träd på höger. Till vänster ligger också rangen och en och annan rangeboll kan ha hittat ut på spelfältet. Bäcken slår du över med ditt andraslag och ger dig ett inspel i kraftig uppförsbacke. På toppen ligger det en liten platt fin green och väntar.

Hål 7 Par 3. Normalt korthål vaktas av bunkrar på högersida och en liten dunge på vänster.

Hål 8 Par fyra som går lätt uppför 200 meter. Andra slaget kan ske lite blint men bakom green finns ett hus med flaggstång. sikta på den så har du riktningen. En klocka att ringa i när du lämnar green visar också på att många får spela ett blint slag här.

Hål 9 en par fyra på 300 meter som går vänster. (Ontagen säger par tre för tillfället men att nå green på första här?) Vi spelar det som en par fyra. Driver ut bör hållas riktigt när träden till vänster, Mindre klubba funkar utmärkt då greenen är inspelningsbar från både höger och vänster sida.

Utsikten Fika efter hål nio var perfekt. solen har nu tittat fram och blåsten ökat. Det känns inte riktigt lika kallt längre trotts ett par dubbelboggie. Klubben har en fin servering men under rådande omständigheter så är den stängd. Man har även en liten inred stuga som kallas utsikten med tillhörande uteservering. Färdigmat i kylen och mikro samt färdiga smörgåsar ,kaffe, dricka och snacks. Rent snyggt och mycket bra ordnat. Tur att vi bokat två rundor så vi ”måste in igen” Stärkta av en kopp kaffe ger vi oss ut på de sista nio.

Hål 10 Par fyra dogleg vänster. Som vi nämt ligger området och klubbhuset högt vilket ger ännu ett utslag på höjd över en ravinliknande fairway. Till vänster finns det vatten i spel och en för långt eller fadad drive kan nå out. Greenen vaktas av hela fyra bunkrar så planera inspelet extra noga här. Ett av testpatrullens topp 5 hål på banan.

Hål 11 Lång par 5 som kändes lite smal. Fairway slutar i en liten höger sväng och inspelet görs absolut lättast om man kan ligga lite till vänster vid kröken.

Hål 12 Par fyra . Ett rakt parfyra som faller in i mängden. Alla banor har dom så även Falköping.

Hål 13 Par fyra. liknar hål 11 och 12 ganska rakt på alltså. Men här har man med hjälp av naturen fått lite höjdskillnader och en fairway bunker på vänstersida gör att ett hålet fastnar i minnet och inte alls känns lika intetsägande som de två föregående. Smart eller inte men alla klubbar som har dessa lite transport hålen skulle se över vad för liten detalj man kan slänga in får att få spelaren att behöva tänka till. Personligen gillade jag hålet men hade inte tänkt en tanke på det igen om inte just bunkrarna varit bra placerade.

Hål 14 Par 3. Ordentligt med greenyta att träffa och kort avstånd gör hålet till banans lättaste hål. I stormen lite lurigare att träffa green men ändå möjligt.

Hål 15 Par fyra. Här kommer den mycket vackra bäcken tillbaka. Återigen är den egentligen i med i spel utan mera som ett smycke rinner den längs med vänstersidan fram mot green. Bäcken som inte är med i spel stal ändå bollar visade det sig. Bred härlig fairway fram till green. Vackert hål som får en given plats på topp 5

Hål 16 Par 3. kort lite uppför vaktas green av tre bunkrar. Stor härlig green men från utslag blir den löjligt liten när siktet är fel. Vi kan bjuda på tippset att bunkern man ser från tee är den första av två på högersida. Inte den vänstra bunkern som någon i testpatrullen var övertygad om att det var.

Hål 17 par fem. Här gäller det att hålla något vänster ut från tee för att slippa rinna av den lutande banan ner mot en liten stenmur och träd. slag två försöker vi också planera lite till vänster för att få ett bra inspel mot green som har vatten med i spel på vänstersidan. föredrar man att stå plant vid inspel till green kan det vara smartare att hålla sig centralt eller något höger på andraslaget då hålet har en bred fin fairway och det finns risk att hamna i lutning på vänster sida.

Hål 18 Par fyra. Ett ganska kort par fyra som avslutas med uppförsbacke så klart då vi ska tillbaka till klubbhus och restaurang. Från tee känns det som att spela ut över en dal. På höger ligger en liten sjö som inte bör vara med i spel om man spelar driver ut. Banarkitekten hade kanske samma känsla och var snäll nog att placera en bunker efter sjön så där lagom från 200 till 240 meter. För att tvinga spelaren att slå rakt finns det även en sjö på vänster sida runt 200 strecket. Ett roligt hål att spela som kräver lite extra tanke. Slag två bjuder spelaren på amatörens fasa. Bakom green står klubbhuset med restaurangens balkongservering. Om tio minuter sitter du där själv och avnjuter en kall dryck och kollar ner på nästa fyrboll som ska spela upp. Men först är det din tur att försöka sätta upp slaget bredvid pinnen utan att tänka på publiken. Som ni förstår är detta ett givet topp 5 hål.

Banbetyg 3,8

Tee: Plana grästee, stans utan problem. lite tunnsått. Tidigt på säsongen så matta kvar på korthål. Kul med sponsrade tee kulor. 1-5 :3

Restaurang: Stängd så priset på kall dryck ej noterat. Lunch ej noterat. betyget får sättas efter fika huset. 1-5: 5

Shop/kansli: Trevlig glad snabb hjälp. 1-5: 5

Greener: För säsongen bra men lite ojämna. flertalet var snabba och där det lutade följde bollen efter. Några hål med trögare greener. Lite hårda. 1-5: 3

Upplevelse: Range område lite stökigt. lite dåligt med sopkärl ut med banan. övrigt rent och snyggt. 1-5: 3

Besöks igen? Absolut värt ett besök igen.